Blog

Iedere tuin kun je zien als een klein stukje natuur. Oasemeisje laat de natuur in de tuin mee-tuinieren, maar stuurt wel proces wel een beetje bij. In de blogs vind je ervaringen, tips en inspiratie. Haal eruit wat jou aanspreekt. 

Wondere wezens in je tuin

Schrik jij ook van de afname van biodiversiteit? Ga dan eens grasduinen in je eigen tuin. Misschien wonen er wel meer prachtige en bijzondere beestjes dan je denkt. 

Lees meer »

Cadeautjes van de natuur

Maak in je tuin meer gebruik van de natuur. Ze zaait cadeautjes voor jou, voor hommels en andere dieren. Maakt ze het te bont, dan stuur je gewoon een beetje bij.

Lees meer »

Bloesemboog: iedere maand iets bloeiends

In het vroege voorjaar en het najaar bloeien er niet zo veel bloemen. En veel gekweekte bloemen bieden bovendien geen nectar of stuifmeel. Help hommels en bijen jaarrond met bloemen waar echt iets voor ze te halen valt.

Lees meer »

Lekker doen: Bosplantsoen!

De winter is een prima tijd om bomen en heesters te planten. Tenminste, zo lang het niet vriest. Ga voor bomen en heesters met kluit. Of zelfs kale wortels. Ze zijn leuk, veelzijdig en goedkoop!

Lees meer »

Les van de natuur over bodemwater

Meestal weet je wel of de bodem waarop je tuiniert vochtig is of droog. Maar weet je ook waar het water in de bodem vandaan komt? Oasemeisje sprak met iemand die hier veel over weet. En leerde de kracht van kwelwater kennen.

Lees meer »

De ene bij is de andere niet

Er zijn heel veel soorten bijen. Sommige soorten lijken  als twee druppels water op elkaar. Andere soorten zijn bijen, maar heten hommel. Nog weer andere 'bijen' heten bijen, maar zijn eigenlijk stiekem zweefvliegen. Verwarrend? Oasemeisje legt het uit.

Lees meer »

De natuur tuiniert ook op tegels

De natuur wil iedere bodem laten uitgroeien tot bos. Dit geldt ook voor verhardingen en bestratingen. Stenen en tegels zijn minder onderhoudsvriendelijk dan je denkt. Hier lees je hoe het zit. Met drie tips hoe het anders kan. 

Lees meer »

Laat afgevallen bladeren liggen

Er zijn minstens vier redenen waarom je afgevallen blad in de herfst beter kunt laten liggen. En drie tips over wat hiervoor wel of geen goede plekken zijn. Met het najaar in aantocht kun je eens nadenken over hoe je je waardevolle bladeren kunt recyclen. Want afgevallen blad is geen blad-afval...

Lees meer »