Workshop Succes-sie in je tuin

Oasemeisje beschouwt successie als de basis van tuinieren. Leer wat successie is, hoe je het herkent, en hoe je er gebruik van maakt in je eigen tuin.

Wie, wat, waar

Datum: Oasemeisje is bezig een datum in juni te plannen

Locatie: Nog nader te bepalen in de omgeving van Doetinchem

Tijdstip: 

Kosten: 

 

Workshops gaan door bij minimaal 5 en maximaal 10 personen

Successie: hoe de natuur 'denkt en doet'

De natuur wil van iedere bodem uiteindelijk bos maken. Ze doet dit in vijf fasen, en in een vaste volgorde. Dit proces wordt ‘Successie’ genoemd. De natuur doet dit ook in jouw tuin.

Oasemeisje ziet successie daarom als de basis van tuinieren. Maak gebruik van successie, en tuinieren of je erf onderhouden wordt een stuk makkelijker. Leer successie herkennen en ermee werken!

De natuur tuiniert overal en altijd

In deze workshop leer je kijken door de ogen van de natuur. Aan de hand van beeldmateriaal zul je de fasen al snel herkennen.

Aansluitend aan het theoriegedeelte maken we een wandeling langs tuinen. Je zult dan zien dat de natuur overal mee-tuiniert. En op welke manier. 

In tuinen zijn de vijf fasen van de successie goed herkenbaar, hoewel sommige tuinen ‘uit fase’ zijn. Je ziet dan dat tuinier en natuur elkaar tegenwerken. Dit verklaart waarom sommige planten het heel slecht doen, of juist te goed. En waarom tuinieren veel tijd kost.

Herkenning geeft reactie. Er is daarom veel ruimte voor het stellen van vragen en het delen van inzichten en ervaringen.

Wat levert het je op?

  • Meer begrip van hoe de natuur 'denkt en doet', omdat je haar beter herkent. Je kunt betere beslissingen nemen voor je tuin of grondgebied,
  • Tuinieren kost minder tijd omdat de natuur mee-tuiniert en je werk uit handen neemt,
  • Tuinieren kost minder geld; je kunt beter inschatten waar een plant op de juiste plek staat. Planten groeien en bloeien beter. Hun omgeving 'klopt' en ze voelen zich thuis,
  • Je draagt bij aan biodiversiteit. Er komen meer leuke en nuttige beestjes in je tuin. Je tuin komt tot leven!

Aanmelden