Enthousiaste planten

Oasemeisje houdt van enthousiaste planten. Enthousiaste planten zijn krachtige, gezonde planten. Ze zien er mooi en weelderig uit, groeien goed, bloeien vaak prachtig en vermeerderen zich gemakkelijk. Waarom hebben ze dan zo'n  slechte reputatie?

De juiste plant op de juiste plek

Enthousiaste planten waaien vaak spontaan je tuin binnen. Ze vestigen zich vanzelf op plaatsen waar de bodem in al hun behoeften voorziet. Ze houden geen rekening met wat mensen willen, en daar zit meteen het probleem..

In de praktijk wordt deze groep enthousiaste planten vaak uitgescholden voor ‘onkruid’. Maar eigenlijk zijn ze gewoon de juiste plant op de juiste plek. Op die plek kunnen ze een volwaardig leven leiden: ze ontkiemen, groeien, bloeien en zaaien zich uit in goede gezondheid. Sommige 'onkruiden' kunnen echt fantastisch bloeien!

Woekeraars zijn succesvolle planten

Ook gekochte planten uit het plantencentrum kunnen enthousiaste planten zijn. Zij komen niet vanzelf in de tuin, maar worden gekozen en geplant door mensen. Krijgen ze een voor hen geschikte plek, dan groeien ze goed. Ze zijn dan krachtig, hebben gezond blad en worden niet snel ziek. Ze zorgen voor nageslacht door te bloeien en zich uit te zaaien. Of door wortelstokken te maken waar jonge planten op uitlopen. Of allebei. Deze enthousiaste planten worden daarom vaak uitgescholden voor ‘woekeraars’.  

Woekeraars zijn succesvolle planten. Ze leiden een vruchtbaar leven. Tenzij ze in de kiem worden gesmoord door een geschrokken mens die voor een heel oerwoud vreest.

Brave planten zijn niet onderhoudsvriendelijk

Het valt Oasemeisje op dat veel tuiniers op zoek zijn naar makkelijke planten die lang en overdadig bloeien, maar die verder weinig tijd en onderhoud vergen. Tuinplanten moeten braaf en onderhoudsvriendelijk zijn. Als ‘braaf’ je doel is, dan sla je de onkruiden en de woekeraars al gauw over.

Maar dan maak je een denkfout.

Inderdaad steekt een brave plant niet overal in de tuin de kop op. En ze woekert niet. Dit lijkt een voordeel. Maar een brave plant kan zich moeilijk staande houden tussen enthousiaste planten. 

Enthousiaste planten zijn namelijk gewoon veel overtuigender dan een brave plant. Vandaar dat de tuinier zijn brave planten altijd en eeuwig tegen enthousiaste planten zal moeten verdedigen. En daar gaat een heleboel tijd in zitten!

Laat enthousiaste planten tegen elkaar in groeien

Oasemeisje houdt van enthousiaste planten, juist omdat ze woekeren. Enthousiaste planten zijn weelderig en gezond. Je moet er gewoon handig gebruik van maken. Probeer ze niet uit te roeien, laat ze gewoon knokken tegen elkaar!

Combineer een enthousiaste bodembedekker met een andere woekerende bodembedekker. Dan houden de enthousiastelingen zichzelf in evenwicht, zoals deze maartse viooltjes en de ooievaarsbek. Het viooltje bloeit blauw in maart. In mei nemen de lichtroze bloemetjes van de ooievaarsbek het over.

Het maartse viooltje kwam als ‘onkruid’ spontaan binnenwaaien. De ooievaarsbek is een gekochte tuinplant. Beide zijn prima bodembedekkers. Op deze plek in de tuin hoef ik vrijwel niets te doen, er komt bijna geen grassprietje tussen het duo door. Wordt de ooievaarsbek iets te uitbundig, dan haal ik een paar uitlopende wortelstokken weg. Die zitten boven de grond, ik kan er makkelijk bij. Klusje van nog geen tien seconden.

Enthousiaste ruigtekruiden

In een ander deel van de tuin staat geelbloeiende guldenroede. Zij is een ruigtekruid, en ook een bekende enthousiasteling. Ze maakt wortelstokken waar haar nageslacht op uitloopt. Zichzelf uitzaaien kan ze ook. Bovendien groeit ze zowel in de zon als in de schaduw. Zou ze de kans krijgen, dan wandelde ze de hele tuin door.

Toch doet ze dit niet. Om haar heen staan namelijk andere enthousiaste planten die haar in toom weten te houden. Zoals robertskruid; een ‘on’-kruid dat zich een plek tussen de wortels van de guldenroede toegeëigend heeft. 

Het robertskruid laat ik staan als tegenhanger van de guldenroede. Ze houden elkaar mooi in balans. En zowel robertskruid als guldenroede zijn waardevolle drachtplanten voor bestuivers zoals hommels en bijen!

Blij met zevenblad

Het kan nog vindingrijker. Bij Huis Sevenaer (in Zevenaar, Gelderland) groeien zevenblad en daslook gezamenlijk onder hoge bomen. Zevenblad heeft een veelzeggende bijnaam: ‘tuinmansverdriet’. En inderdaad, ik ken wel mensen die beweren dat er maar één oplossing is voor dit woekerende onkruid: verhuizen!

Maar Huis Sevenaer laat zien dat het ook slimmer kan. Hier woekeren zevenblad en daslook tegen elkaar in. De twee soorten houden elkaar mooi in evenwicht.

Zevenblad en daslook zijn allebei eetbaar. Huis Sevenaer verkoopt de daslook via een boerderijwinkel. En Oasemeisje weet uit ervaring dat je zowel van zevenblad als van daslook een heerlijke pesto kunt maken.

Je moet even omdenken als je woekeraars zoals zevenblad en daslook in je tuin hebt staan. Ben je een pessimist? Dan zie je twee lastige woekeraars, en dan wou je misschien liever dat je brave planten had. Maar ben je een optimist? Dan zie je een uiterst succesvolle en supermakkelijke moestuin. Er is altijd eten. En je hebt ook nog eens de luxe dat je kunt kiezen tussen zevenbladpesto of daslookpesto. Je kruipt met je pesto en een wijntje gewoon lekker in een luie tuinstoel, wetende dat je aan je groene, weelderige bodembedekkers helemaal niets meer hoeft te doen.


Reactie plaatsen

Reacties

Emmanuel Heylen
4 maanden geleden

Helemaal verliefd ! :)

Oasemeisje
4 maanden geleden

Dank voor je toffe reactie, Emmanuel!