Wondere wezens in je tuin

Schrik jij ook van de afname van biodiversiteit? Ga dan eens grasduinen in je eigen tuin. Misschien wonen er wel meer prachtige en bijzondere beestjes dan je denkt. 

Deprimerende cijfers

Soms weet ik niet of ik blij moet worden van gepersonaliseerde content op mijn mobiel. Ik maak me zorgen over de dramatische afname van grote aantallen beestjes. Zoals bijen, hommels, vogels en vlinders. En omdat de zoekmachine dit weet, krijg ik dagelijks berichten om mijn oren. Berichten met deprimerende cijfers over wat er vandaag weer zo goed als uitgestorven is. Er zijn daarom wel eens momenten dat ik de moed een beetje laat zakken. Wat kan ik voor die dieren doen?

Streep erdoor

Soms redeneer ik hierop een stukje door. Stel dat alle insecten uitgestorven raken. Is dat dan erg? En dan denk ik: ja, dat is erg. Want dan sterven ook de vogels uit. Die staan in de voedselketen immers een trapje hoger; zij eten insecten.

Goed, dus dan hebben we binnenkort geen mussen, mezen en merels meer. Maar ook dat is misschien niet erg. Want vogels worden eigenlijk alleen door roofvogels gegeten, en door katten. Katten krijgen thuis kattenvoer, dus die lijden geen honger. En roofvogels kunnen we ook wel missen. Geen probleem. Streep erdoor.

Bestuiven met windkracht twaalf

Maar wacht eens, insecten bestuiven ook bloemen. Bestoven bloemen maken vruchten. Veel van die vruchten staan op het menu van mensen. Zonder bestuivertjes hebben wij geen appels, peren, aardbeien, courgettes, paprika’s, komkommers, erwten, tuinbonen enzovoort meer.

Oeps, dat is wel een beetje erg. Maar Nederland heeft een kenniseconomie. Er is vast een slimme wetenschapper of techneut die op dit probleem iets verzint. Dan gaan we onze voedselgewassen gewoon in grote, winddicht afgesloten kassen verbouwen. En zodra de bloemetjes stuifmeel beginnen te produceren zetten we een grote ventilator aan. Dan bestuiven we ons eten gewoon met windkracht twaalf.

Nog nooit eerder gezien

Zo loop ik dan piekerend door mijn tuin. Tot mijn aandacht gegrepen wordt door een bloem. Wat zit daar nou voor een beestje op? Wat een opvallend beestje, zoiets heb ik nog nooit eerder gezien!

Op zulke momenten grijp ik mijn camera. En dan laat ik me meevoeren in een sprookjeswereld met allemaal wondere wezens. Sommige van hen zijn me volslagen onbekend.

Als ik een beestje zie dat ik nog nooit eerder heb gezien, dan hoop ik altijd dat ik een bijzondere of zeldzame diersoort heb gespot. Maar als ik dan de determinatie-app ‘Obsidentify’ raadpleeg, blijkt het vaak toch om een algemeen voorkomende soort in Nederland te gaan. Zoals in dit geval, met de algemeen voorkomende penseelkever. 

Op de gekste plekken

Ook dan ga ik mijn eigen gedachtegangen weer even na. Gek eigenlijk, dat ik de neiging voel om iets bijzonders te willen ontdekken. Want wat bijzonder is, is zeldzaam. Juist die soorten staan op de Rode Lijst. En dat is nou net foute boel. We leven momenteel in een tijdperk waarin we al blij mogen zijn als we het algemene kunnen handhaven.

Maar ook het algemene kan best bijzonder zijn. Dat zit dan bijvoorbeeld in gedrag. Neem nou 'onze' kikker Froggy. Die komt op hete zomerdagen verkoeling zoeken in de bloempotten van de plantjes die ik aan het kweken ben. Als ik de was kom ophangen, hoopt hij stilletjes dat ik hem niet zie. En als de hitte weer wat is afgenomen, dan gaat hij weer op pad, de hoge grassen in.

Sabelsprinkhanendoder

Intussen blijf ik op de opname-knop van mijn camera drukken. Want nu ik wat beter aan het kijken ben, zie ik steeds meer. Het ritselt in mijn tuin van de wondere wezens. Soms zitten er beestjes tussen die wat minder algemeen zijn, zoals deze breedbandgroefbij en de sabelsprinkhanendoder (ja, zo heet 'ie echt!). Als je het over een wespentaille hebt...

Je kunt echt iets doen

Maar vaak zijn de wondere wezens in mijn tuin algemeen voorkomend. En dat allemaal in een tuin in een woonwijk. Laat die deprimerende zoekmachines daarom lekker voor wat ze zijn. Geloof in sprookjes. Plant bloemen om te bloeien. Grassen om in te grasduinen. Struiken om in te nestelen en in te schuilen. Iets doen voor de biodiversiteit in je eigen tuin kan echt!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.