Maak een vetblok voor vogels in 3 minuten

Leuk om te doen: maak vetblokken voor vogels. Als je de ingrediënten ervoor in huis hebt, heb je ze in 3 minuten gemaakt! Met instructievideo

De vogels weten je al snel te vinden

Terwijl egel Spike lekker z’n wintertukje ligt te doen in zijn egel-paleis, zijn de vogels druk in de weer. Ze peuteren tussen takjes, wroeten tussen blaadjes en hangen ondersteboven in de uitgebloeide bloemen om hun kostje bij elkaar te scharrelen. 

Maar naarmate de winter vordert, wordt de spoeling dunner. Ik had al een vogelsilo met voer opgehangen. Een omgekeerde fles met een volume van nog geen halve liter zit erin. Gevuld met zaadjes, gewoon universeel vogelvoer voor buitenvogels. Daar deden de vogels wel vijf dagen mee. Er waren blijkbaar toch nog ruim voldoende torretjes, spinnetjes en pissebedden te vinden. En die smaken veel lekkerder.

Maar het aantal vogels in de tuin nam toe. Eerst waren er alleen maar twee pimpelmeesjes, een koolmees, een roodborstje en een handjevol mussen. Maar al gauw zag ik twee paar pimpelmeesjes, en vijf koolmeesjes. De mussen brachten hun vriendjes mee; het werden er zomaar meer dan twintig. Op de grond scharrelde het roodborstje, twee houtduiven en een tortelduif, twee mannetjes-merels en drie vrouwtjes. Een winterkoninkje kwam verlegen vanuit de klimop kijken. De heggenmus zie je bijna over het hoofd, zo goed is zijn schutkleur. Ook kwamen er steeds meer vinkjes kijken. De vijf dagen die de vogels met de voedersilo konden overbruggen werden gaandeweg vier dagen. Toen drie dagen. Daarna twee dagen. Het vogelrestaurant begon goed te lopen. 

Razendsnel vetblok

En dus vroeg het vogelrestaurant om uitbreiding van het menu. Veel vogels houden van zaadjes, maar sommige eten graag wormpjes. En allemaal willen ze wel een beetje vet op de botjes. Een lekkere, isolerende speklaag voor in de koude winter. Dan kom je er niet meer met alleen zaadjes. Dit vraagt om aanvulling. In de vorm van vetblokken!

Het leuke is dat vetblokken supersnel zijn te maken. Ik heb de maaktijd getimed, zoal je hieronder in de video kunt zien. Als je de ingrediënten al in huis hebt, ben je binnen drie minuten klaar!
Je hebt nodig: een blok frituurvet, vogelzaad, bakjes, een pannetje, en houders om de vetbollen in te doen en op te hangen. Wie het leuk vindt, kan ook wat gedroogde meelwormen toevoegen voor de insecteneters onder de vogels.

Tips:

  • Gebruik geen oud vet! Oud vet waar je al frikandellen of bitterballen in gebakken hebt, bevat zout en andere voedselresten die voor vogels ongezond zijn. Pak daarom altijd een nieuw vetblok.

  • Gebruik bakjes (vormpjes) die aan de bovenzijde wat wijder zijn dan bij de bodem. Dan krijg je de vetblokken er later heel gemakkelijk uit.

Zo maak je ze

  • Doe het blok frituurvet in het pannetje, en smelt het blok op zacht tot middelhoog vuur. Het vet moet smelten, niet koken.
  • Strooi vogelzaad (en meelwormen, als je die ook hebt) in de bakjes. Doe niet méér in de bakjes dan wat straks in de vetbolhouder moet passen.
  • Haal het pannetje van het vuur, en giet het gesmolten vet bij de zaadjes in de bakjes. Even doorroeren, zodat ook de onderste zaadjes in contact komen met het vet. En Klaar is Kees!
  • Als je de bakjes buiten zet in de winterse kou, dan zijn ze sneller afgekoeld.
  • De vetbollen uit de vormpjes halen is heel gemakkelijk. Zet de vorm ondersteboven onder de warme kraan. Binnen enkele seconden laat het vetblok los, en valt uit de vorm.

Zorg dat de vogels erbij kunnen

Hang het blok op een plek waar je het vanuit een raam kunt zien. Ik probeer ze altijd zo te hangen dat er zijtakken van de struik of boom langs op steken. De minder handige vogels die niet ondersteboven aan de vetbolhouder kunnen hangen, kunnen er dan ook bij.

Al die naar voer zoekende mussen, pimpelmezen, koolmezen, vinken, roodborstjes, merels, winterkoninkjes, duiven en zelfs kauwtjes zijn leuk om naar te kijken. Het is net een natuurdocumentaire van Sir David Attenborough, maar dan in je eigen achtertuin!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.