Vlinders willen all inclusive

Waarom zijn er op de ene plek zo veel vlinders, en op de andere zo weinig? En waarom heeft Oasemeisje veel vlinders in de tuin? Ze zocht het uit en deelt haar ervaringen in deze blog.

Plaatselijk veel vlinders

Na half september nemen de vlinderaantallen weer af. En het waren er volgens de berichtgevingen al zo weinig. Toch waren er bij Oasemeisje best veel vlinders in de tuin. Ze vroeg zich af hoe dit kon.

Het kwartje viel tijdens een wandeling langs groenstroken met bloeiende bloemen. Ze waren aangelegd om patrijzen en insecten een geschikt leefgebied te bieden. Bij sommige stroken ritselde het van de vlinders. Maar bij andere zaten er veel minder. 

Bij de vlinderrijke strook viel iets op. Grote aantallen vlinders vlogen regelmatig naar een ander perceeltje met veel brandnetels. Sommige maakten tijdens die vlucht een tussenlanding op een zonnig gedeelte van een zandpad.

Liefst all inclusive

Brandnetels zijn waardplant voor veel vlindersoorten. Zonder waardplant kan een vlinder niet bestaan. Op brandnetels zetten dagpauwoog, atalanta, landkaartje, kleine vos, distelvlinder en gehakkelde aurelia hun eitjes af. Als de eitjes uitkomen (rups geworden zijn), dan eten de hongerige rupsen van de brandnetels.

Op het zonnige zandpad konden de vlinders zich bovendien opwarmen. Alleen opgewarmd kunnen vlinders goed vliegen. Hun ideale lichaamstemperatuur is 28 graden!

 

Kortom: vlinders houden van all inclusive. Ze hadden bij het vlinderrijke perceel alles bij elkaar. De eetkamer was in het bloemenveld, en via de sauna op het zandpad konden ze zó naar de slaapkamer en kraamkamer tussen de brandnetels. Lekker efficiënt! Bij de vlinderarme bloemenveldjes ontbraken de waardplanten.

Oerhollandse paardenbloem

Oasemeisje heeft geen vlindertuin. Toch zitten er in de tuin veel vlinders. 
Wat blijkt? Er zijn aardig wat inheemse planten en per toeval staan er ook een aantal waardplanten in de tuin. 

Een handjevol vlinders komt vooral af op het restaurant. Dit geldt bijvoorbeeld voor het dagpauwoogje. Hij vliegt in het vroege voorjaar op de paardenbloemen. De kleine vos is gek op de wilde marjolein. Beide bloemen zijn algemene Nederlandse planten.

Waardplant van beide vlinders is de brandnetel, maar die ontbreekt in de tuin. Deze vlinders vliegen na het eten dus nog terug naar de slaapkamer. Niet ideaal, maar gelukkig zijn brandnetels in een dorp niet ver weg.

Stiekem zonnebaden

Andere vlinders lijken zich alleen graag op te warmen in de zon. Zoals dit bont zandoogje. Je ziet hem gemakkelijk over het hoofd, hij kiest altijd plekken waar hij een goede schutkleur heeft.

Maar schijn bedriegt. Grassen zijn de waardplant van deze vlinder. En hij is dol op het sap van de rijpe bramen. Allebei zijn in de tuin te vinden. Hij komt dus niet alleen om te zonnen, hij vindt in de tuin alles bij elkaar.

Hooien in plaats van maaien

Oasemeisje laat grassen staan. Alleen in juni en in september wordt 'gehooid'. Ook bij het hooien blijven delen van het gras staan. Rupsen kunnen in ongemaaide graspollen dus goed voer en een veilig heenkomen vinden. 

Niet alleen rupsen, ook krekels zijn blij met het hoge gras. Zoals deze krekel, die zich verschrikt afvraagt wat Oasemeisje met de heggenschaar komt doen.

Ook de kleine vuurvlinder houdt van gras, waar ze haar eitjes op afzet.  Toevallig zit deze kleine vuurvlinder  op het blad van de hulst, vlakbij de klimophaag. Hulst en klimop zijn eigenlijk waardplant van een heel andere vlinder: het boomblauwtje.

En inderdaad: boomblauwtjes komen regelmatig voorbij gefladderd, op weg naar het restaurant. Ze kunnen de verleiding van de knalgele, inheemse  guldenroede niet weerstaan.

Tips voor meer vlinders in je tuin

Oasemeisje is geen vlinderdeskundige. Maar wil je meer vlinders in je tuin, dan lijken dit de drie gouden tips:

  • All inclusive: vlinders wonen het liefst daar waar bloemen, waardplanten en zonnige plekken in elkaars buurt te vinden zijn. Google op 'waardplanten vlinders' en zet ze in je tuin,
  • Inheems: de favorieten van vlinders zijn vooral inheems. Mix en match gecultiveerde planten wat meer met inheemse planten,
  • Geordende chaos: Tuinier 'losjes', laat de natuur het werk doen. Grijp alleen in als de tuin een grote, groene chaos dreigt te worden. In de rustige, weelderige hoeken zitten de meeste vlinders. 

Reactie plaatsen

Reacties

Marga klijn
8 maanden geleden

Wat super leuk om te lezen Michelle 🤗 ben heel benieuwd naar meer. Bedankt voor het mooie informatieve verhaal en de rondleiding in de tuin.

Oasemeisje
8 maanden geleden

Hoi Marga,
Bedankt voor je leuke reactie, Marga! De volgende blog komt binnen een paar dagen online.

Callisz
8 maanden geleden

Bedankt voor alle fijne tips voor het optimaliseren van mijn onderhoud-light tuin. Met een paar simpele aanpassingen is het verschil heel goed te zien. Dank je wel! Ook namens mijn inmiddels strakgroene grasmat, blije plantjes en aangesterkte esdoorn.

Oasemeisje
8 maanden geleden

Hoi Callisz,
Wat leuk om te lezen dat je tuin het zo enthousiast doet! Het was leuk om in je tuin te mogen rondkijken. Bedankt nogmaals daarvoor!

John Tjemmes
9 maanden geleden

Ik heb eindelijk weer atalanta's! Ze komen met 4 man tegelijk af op de rijpe kwetsen (kwetspruimen). Ook op de afgevallen rijpe vruchten.

Oasemeisje
9 maanden geleden

Hallo John,
Wat leuk! Vlinders kunnen met hun lange roltong de sappen van rijp en rottend fruit drinken. Laat afgevallen fruit lekker liggen.
Dank voor deze leuke aanvullende tip!!