Kies de juiste plant

Leuk, planten kiezen voor in de tuin! Maar het aanbod in de tuincentra kan overweldigend zijn. Hoe kies je hier planten uit die het in jouw tuin goed gaan doen? Herken de juiste plant voor de plek. In deze blog vind je tips. Ook voor de moeilijke plekken in de tuin.


Gematigde omstandigheden zijn vaker juist

In gematigde omstandigheden kunnen veel planten goed overleven. Gematigde omstandigheden zijn die waaronder je het zelf ook goed zou uithouden. Denk aan een lekker zonnetje, maar met beschutting bij tropische hitte. Een kop thee als je dorst hebt, in plaats van twee liter water als je slap begint te hangen. En gezond eten in plaats van een enkel kommetje rijst of iedere dag friet.

Gematigde omstandigheden zijn die waaronder ook de meeste planten het heel aardig doen. Je herkent ze in omschrijvingen als: ‘groeit in elke goede tuingrond’. Toch zijn we vaak op zoek naar planten die juist onder extreme omstandigheden presteren. Een plant voor in de volle zon. Planten voor een gortdroge plek in een zanderige bodem. Of een zeiknatte plek in de klei. Voor die donkere hoek onder de boom. En als we het over voeding hebben: veel tuinbodems zijn schraal. Niet iedereen heeft  een laag mooie, vruchtbare, zwarte compost in de tuin liggen.

De natuur past planten aan

Maar dat geeft niet. Want de natuur wil liefst iedere bodem bedekken met planten. Dus ook de bodems waar de omstandigheden ongunstig zijn. Ze past hiervoor de plant gewoon een beetje aan. Het is handig om te weten hoe die aanpassingen eruit zien. Dan kies je voor je eigen lastige tuinplekken gemakkelijker de juiste planten uit.

Plant-aanpassingen voor volle zon en droge grond

In de volle zon is het 's zomers heet, en de bodem kan snel uitdrogen. Planten die het hier moeten volhouden, moeten dus goed water vast kunnen houden. Daarom zijn planten met dikke, vetplant-achtige bladeren zeer geschikt.

Ook planten met kleine, soms leerachtige bladeren doen het doorgaans goed onder droge omstandigheden. Kleine, wat dikkere bladeren hebben een klein oppervlak. Hierdoor verdampen ze minder water dan grote, platte en tere bladeren.

Het is handig als je het zonlicht een beetje kunt reflecteren. Wit kaatst het beste het zonlicht terug. Je kunt dus ook zoeken naar planten met lichtgrijze bladeren, of witte haartjes op de bladeren en stengels.

Plant-aanpassingen voor vochtige en natte grond

Er is een verschil tussen vochtige grond en natte grond. In vochtige grond kan het overtollige water wegzakken, de bodem in. De planten staan dus nooit met hun voeten langdurig in het water. Planten die het in vochtige grond goed doen, hebben vaak grote en/of tere bladeren. Hiermee willen ze lekker veel water opnemen en verdampen. Ze verdragen droge perioden en de volle zon vaak slecht. Over het algemeen staan ze graag een beetje in de (half-) schaduw.

Natte bodems zijn bodems die het hele jaar door verzadigd zijn met water. Je vindt ze in moerasgebieden en langs de oevers van sloten. Oever- en moerasplanten hebben vaak holle stengels. In een natte bodem zit namelijk weinig zuurstof. Planten hebben zuurstof rond de wortels nodig, anders stikken ze. Via de stengel transporteren moerasplanten zuurstof naar de wortels.

Plantaanpassingen voor schaduw

Planten maken voedsel met behulp van bladgroen. Dit doen ze in een proces dat fotosynthese wordt genoemd. In schaduwhoeken komt weinig licht. Wil een plant genoeg voedsel kunnen maken op een donkere standplaats? Dan heeft hij dus veel bladgroen nodig. Kies bij het beplanten van donkere schaduwplaatsen daarom voor planten met donkergroen blad.

Een uitzondering is lievevrouwebedstro. Dit plantje heeft wat lichter groen blad, maar doet het prima op droge standplaatsen onder bomen met een niet al te dichte kruin. Je kunt trouwens een takje lievevrouwebedstro in witte wijn doen. Dit geeft de wijn een wat zoetig parfum mee. Gegarneerd met een schijfje sinaasappel wordt dit 'Maitrank' genoemd, waarschijnlijk omdat dit plantje in mei met witte kleine bloemetjes bloeit.  

De juiste plant voor de plek

Heb je een plek waar de planten het almaar niet willen doen? Kijk eens goed naar de bodem en de hoeveelheid zonlicht. En kies dan planten uit die door de natuur ontworpen zijn om bij die plek te passen. Waarschijnlijk doen die het een stuk beter!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.