Liever kleur dan groen

We hebben het over 'groen’ als een plek waar ruimte is voor natuur. Maar kijk eens door de ogen van een vlinder, hommel of bij die op zoek is naar nectar. Zij zoeken geen groen, ze zoeken een veelvoud aan kleuren. Kies daarom voor bloemen in de tuin. Je wordt er zelf ook vrolijker van!


Natuur is veel meer dan groen

Bijzonder hoe we soms iets normaal kunnen vinden wat eigenlijk helemaal niet normaal is. Woorden kunnen dit effect nog eens versterken. Dat is het probleem met woordcombinaties als: ‘openbaar groen’, ‘meer groen in je tuin’, ‘groenstrook langs de weg’, ‘groene grazige weiden’, of:  ‘in vijf stappen naar een strak en groen gazon’. Het is misleidend. Je gaat denken dat groen een norm voor natuur is, maar natuur is veel meer dan groen.

Zonder kleur geen koffie

De natuur begrijpt het egale groen niet helemaal. Zij moet haar hongerige bijen voeden. Dit doet ze met stuifmeel en nectar van kleurrijke bloemen. Maar kijk eens om je heen. Zo veel kleur is er vaak niet. Het is dus niet verwonderlijk dat het aantal bijen, vlinders en andere insecten de laatste jaren dramatisch afneemt.

Nu kun je hopen dat dit het probleem van een bij is, en niet van jou. Maar dit is niet helemaal juist. Bijen zijn bestuivers. Ze bestuiven (bevruchten) bloemen, zodat die vruchten maken die jij op kunt eten. Zonder kleur zijn er geen bijen. En zonder bijen zijn er geen aardbeien. En geen courgettes. En ook geen appels. En, hou je vast, ook geen koffie. Er zijn heel wat mensen die hun koffie voor geen goud zouden willen missen.

Alle bestuivers blij

Bestuivers zijn belangrijke beestjes. Er zijn trouwens meer bestuivers dan alleen bijen. Met ‘bijen’ worden meestal honingbijen bedoeld. Maar hommels zijn ook bijen. Vlinders zijn geen bijen, maar ze bestuiven wel bloemen. Al deze bestuivers zijn blij als we ze een handje willen helpen.

Kleur maakt vrolijk

Je kunt kiezen voor kleur vanwege het lot van bijen, hommels en vlinders. Maar je kunt het ook doen voor jezelf. Groen geeft al een beter humeur dan grijs. Maar kleur maakt nog veel vrolijker.

Begin daarom eens met anders kijken. Kijk gewoon eens een week om je heen, alsof je door de ogen van een bij, hommel of vlinder kijkt. Kijk eens wat je vindt van al dat groen, en of je niet liever zou willen wennen aan kleur. Want als kleur jouw nieuwe vrolijke norm wordt, dan ga je vanzelf kiezen voor bloemen. En dan liften al die kleine bestuivertjes dolgelukkig  met je mee.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.