Hoe deel je je tuin met een egel?

Een prachtige egelmand hoeft hij niet. Een plukje hooi vindt hij geweldig. Oasemeisje heeft een egel in de tuin. Maak kennis met Spike en zijn onverwachte vriendjes.

Luidruchtig hoestend en proestend egeltje

Al jarenlang scharrelt er bij Oasemeisje een egel door de tuin. Een vrolijk, dik, stekelig biggetje. We hebben hem ‘Spike’ gedoopt, lekker origineel. Soms horen we hem rondscharrelen op jacht naar voedsel. Dat is vooral op warme zomeravonden, als we tot in de kleine uurtjes buiten zitten.

Egeltjes maken veel herrie. Ze niesen, hoesten, proesten. Horen we: ‘Hatsjie, hatsjie, hatsjie!’, dan zeggen we: ‘Hee, daar is Spikie weer.’ We worden altijd een beetje blij van onze kleine, gezellige tuingenoot. 

Egel moet een bestaan kunnen opbouwen

We hebben Spike eigenlijk nooit geholpen. Nooit gevoerd. Wel is er een corridor naar de tuin van de buurman. Hij heeft een fijne vijver met een ondiep deel waar Spike kan drinken.

We weten dat Spike een tijdje bij de regenpijp onder de fundering van het huis heeft gewoond. En een poosje in de takkenril. Het gaat al jaren prima met Spike. Blijkbaar zit de tuin toevallig zo in elkaar dat een egel er een bestaan in kan opbouwen.

Egelhuis met instortingsgevaar

Toch werd ik van al die alarmerende berichten op social media over uitstervende egels een beetje onrustig. Moest ik ook niet iets doen voor Spike? Zou hij het moeilijk hebben? Het dreef me ertoe een egelhuis te maken. Met behulp van een afgedankte vuurkorf en een paar oude dakpannen. Nu ben ik niet heel erg bouwkundig onderlegd. Ik kwam dan ook niet verder dan een egelkeet-met-instortingsgevaar. Omdat dit ‘m niet ging worden, heb ik toch maar een egelhuis gekocht. Een verantwoord van riet gevlochten mand met voorportaal, helemaal op de maten van egels ontworpen.

Insecten en slakken op het menu

En zo stond ik met egelmand in de tuin. Waar moest ik die plaatsen? Het werd een hoekje tegen de schutting met de buren, in onze ‘boshoek’. Dit is een stukje tuin van ongeveer 30 vierkante meter. Hierin staan drie leilindes, kleine boompjes en een paar heesters. Aan de achterzijde staat over de volle lengte een haag van klimop. Deze beplanting geeft veel bladeren, ook afgevallen blad, waar insecten in schuilen. Ook zijn er veel verstopplaatsen voor slakken. Allemaal voer op het menu van een egel. Spike behoedt ons voor een slakkenplaag!

Hooi van de zomer als nestmateriaal

Achter de egelkorf plaatste ik een wand van oude stoeptegels. Die bieden bescherming tegen gure oostenwind. Over de mand kwam een laag snoeiafval van de Spaanse aak, toen een dekzeil tegen de regen, en daar overheen nog meer snoeiafval van aak en klimop. Spikies paleis was klaar.

Bij de ingang legde ik een omgekeerde bloempot. Die vulde ik met hooi van eigen grasveld, mooi gedroogd in de hete zomerzon. Als nestmateriaal. Om te kunnen volgen wat er gebeurt, plaatsten we een webcam op Spikes nieuwe hut. Net als in ‘Beleef de lente’, maar dan in herfst en winter.

Eigenwijze egel gaat achter de egelmand wonen

Het duurde maar twee dagen, of Spike had de plek gevonden. Maar denk niet dat hij in de mand kroop. Hij kroop rechts langs de korf naar de achterkant, tussen korf en muurtje van tegels, in de stapel bladeren. Eigenlijk wel logisch. Want de korf heeft een opening van ca 14 centimeter. En Spike is een vetzak van een egel. We vermoeden dat hij niet door de opening van de perfect op de afmetingen van egels afgestemde egelmand past!

 

Wel begon Spike enthousiast aan het hooi in de bloempot te plukken. Mooi spul om een nest mee te bouwen! Hij moest zo hard zijn best doen dat hij bijna met hooi en al achterover kukelde. Bijna bedolven onder zijn eigen warme, behaaglijke winterbed.

Verrassende bezoekers

Toen de egel eenmaal gesetteld was, begonnen voor ons de observaties. Wat we zagen? Soms zien we hem van huis gaan, niet terugkomen en vervolgens weer van huis gaan. Blijkbaar heeft Spike ook een geheime achterdeur. We krijgen dus niet alles mee van zijn avonturen.

Wel zien we dat er veel bezoekers langs de voordeur komen. Niet altijd gewenste bezoekers, overigens. Veel buurkatten ontdekten de 'leegstaande' egelhut. Sommige pissen ertegenaan, andere kijken en snuffen alleen maar. Er was er gelukkig niet één die probeerde de egelhut binnen te dringen. 

Een andere bezoeker was een complete verrassing: een steenmarter! Ook die onderzocht het egelpaleis, en liet het met rust. Hoe lang die marter al in de omgeving bivakkeert, en waar precies? We hebben geen idee. Last hebben we in ieder geval niet van dit schitterende, lenige beest.

Er gaat meer om in je tuin dan je denkt

En zo blijkt dat er veel meer omgaat in een tuin dan je denkt. Oasemeisje is hierdoor wel een beetje in verwarring gebracht. De prachtige egelmand werd door de egel niet gewaardeerd. Een plukje hooi daarentegen wel. Je weet soms gewoon niet hoe je een beest het beste helpt. Als je al weet welke beesten er zoal rondhopsen in je tuin. Misschien moet je het ook gewoon omdraaien: maak van je tuin een kleine oase. Laat bomen, struiken, bloemen en planten in je tuin groeien en laat afgevallen bladeren lekker liggen. Dan komen de dieren die zich in zo’n omgeving thuis voelen vanzelf.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.