De ene bij is de andere niet

Er zijn heel veel soorten bijen. Sommige soorten lijken  als twee druppels water op elkaar. Andere soorten zijn bijen, maar heten hommel. Nog weer andere 'bijen' heten bijen, maar zijn eigenlijk stiekem zweefvliegen. Verwarrend? Oasemeisje legt het uit.

Er zijn heel veel soorten bijen

De bijen op deze twee foto's zijn echte bijen. Echte bijen hebben ovale ogen. Die ogen zijn bijna druppelvormig, met de punt aan de onderkant. Ook hebben bijen sprieten op hun kop. 

Deze twee bijen zien er bijna hetzelfde uit. Toch zijn het verschillende soorten. Ze leven zelfs verschillend!

In de wilde marjolein (met de witte bloemen) zit een echte honingbij. Dit is het beestje dat jouw honing verzamelt en het netjes bij de imker aflevert. Deze honingbij woont waarschijnlijk in een bijenkorf.

 

In de gele goudsbloem zit een pluimvoetbij. Ze heet zo omdat ze felgeel gekleurde haartjes aan de achterpoten heeft. Die zie je helaas vaak slecht, omdat ze wegvallen tegen de achtergrond. Deze bij vliegt namelijk heel graag op gele bloemen. De haartjes aan de poten dienen niet alleen om stuifmeel te verzamelen, maar ook om zand te verplaatsen. Pluimvoetbijen leven in de grond. 

Breedbandgroefbij rukt op naar het noorden

In het rode hart van een zonnehoed (Echinacea) zie je een breedbandgroefbij. Ze heeft in de flanken een rij haartjes, bij de onderkant van de strepen. Dit is kenmerkend voor deze soort. Deze bij heeft al wat stuifmeel verzameld. Ze vervoert dit in een ‘pollenkorfje’ aan de achterpoten.

De breedbandgroefbij graaft haar nest in de grond. Vroeger kwam ze vooral in Limburg veel voor. Tegenwoordig trekt ze steeds verder naar het noorden. Waar Oasemeisje woont, wordt ze nog niet zo vaak aangetroffen. Vandaar dat Oasemeisje deze schoonheid bij Waarnemingen.nl heeft doorgegeven.

Hommels zijn ook bijen

Hommels zijn bijen. Iets preciezer geformuleerd: hommels vormen een deelverzameling van de verzameling bijen. Of nog anders: iedere hommel is een bij, maar niet iedere bij is een hommel. Kun je het nog volgen?

De aardhommel is die met het witte kontje. De akkerhommel heeft een bruine rug. Als een hommel een bij is, dan zou je een aardhommel ook een 'aardbij' mogen noemen.  ;-)

Fopbijen

Laat je niet foppen door bijen die geen echte bijen zijn. Sommige vliegbeestjes lijken op bijen, maar zijn stiekem zweefvliegen. Sterker nog: soms heten ze zelfs 'bij', terwijl het eigenlijk zweefvliegen zijn! 

De verschillen:

  • Echte bijen hebben sprieten op hun kop. Zweefvliegen hebben die niet of nauwelijks (alleen heel kort),
  • Bijenogen zijn druppelvormig, met de punt naar onderen gericht. Zweefvliegogen zijn veel ronder,
  • Bijen kunnen stuifmeel aan hun achterpootjes verzamelen (in pollenkorfjes). Zweefvliegen kunnen dit niet,
  • Vooral als ze vliegen, zie je het verschil. De zweefvlieg schiet van de ene plaats naar de andere. De vlucht van een bij is vloeiend.

Op de gele guldenroede zit een blinde bij. Deze bij heeft ronde ogen in plaats van druppelvormige. En hij is zeker niet blind. Hij heeft geen sprieten op de kop. Hij is zelfs eigenlijk geen bij, hij is stiekem een zweefvlieg.

Ook de hommelbijvlieg op de witte bloem fopt je. Hij is geen hommel, hij is geen bij. Ook hij is een zweefvlieg.

Sterker nog, zelfs de witte bloem zit je te foppen. Deze plant is een Clethra; een schijn-els! 

De bijen wijzen je de weg

Al deze bijen en fop-bijen hebben één ding met elkaar gemeen: ze zoeken in het najaar nog naar bloemen met nectar. Heb je nog een open plekje in je tuin? Zet er dan een bijenplant neer. Twijfel je over wat een goede bijenplant is? Je kunt er op googelen en er een hele studie van maken. Maar er is ook een heel simpele manier: ga naar een tuincentrum en kijk om je heen. Dan zie je al snel welke planten bijen aantrekken en welke niet. Die met de bijen moet je hebben. Laat de bijen de weg wijzen, en voor je het weet sta je met een blijebijenplant in de hand.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.